Bakterijska vaginoza

Ce este vaginoza bacteriană și cum este tratată?

Ce este vaginoza bacteriană?

Vaginoza bacteriană (BV) sau vaginita nespecifică este o infecție vaginală cauzată de creșterea excesivă a bacteriilor care trăiesc în mod normal pe mucoasa vaginală. Spre deosebire de alte infecții, BV nu este cauzată de cauze externe, ci apare atunci când compoziția florei vaginale normale este perturbată. Este cea mai frecventă cauză a creșterii secreției și a vizitelor la ginecologi a femeilor în perioada reproductivă.

Datele științifice și epidemiologice spun că aproximativ 30% dintre femei au vaginoză bacteriană.

Apare și la aproximativ 25% dintre femeile însărcinate. Vaginoza bacteriană poate apărea cu sau fără simptome.

Cum poți face vaginoza bacteriană?

Orice femeie poate face vaginoză bacteriană. Aceasta nu este o boală cu transmitere sexuală, dar apare mai ales la femeile active sexual.

Cel mai expus grup pentru vaginoză:

  • Femeile însărcinate
  • Femeile care folosesc un DIU ca și contraceptiv
  • Femei care își schimbă adesea partenerii
  • Femeile care folosesc băi neadecvate pentru a spăla regiunea intima
  • Femei cu disbioză vaginală (deficit de lactobacili)
  • Debutul precoce al actului sexual
  • Consumul de țigări

Ce cauzează vaginoza bacteriană?

Așa cum microorganismele trăiesc pe piele și în intestine, la fel populează și vaginul fiecărei femei. Această comunitate de microbi se numește flora vaginală .

Vaginoza bacteriană apare atunci când există un dezechilibru între bacteriile bune – lactobacili și bacteriile care pot provoca boli.

Mai simplu spus – BV apare atunci când numărul de lactobacili scade și începe creșterea excesivă a altor bacterii. Vaginoza bacteriană nu este o boală contagioasă, dar activitatea sexuală crește riscul apariției acesteia. În multe cazuri, vaginoza bacteriană nu este periculoasă, dar provoacă simptome neplăcute și perturbă calitatea vieții la femei. Cu toate acestea, dacă apar frecvent și nu sunt tratate, pot duce la diverse complicații de sănătate, în primul rând infertilitate feminină. Datele arată că BV poate fi găsită la 45% dintre femeile care au o problemă cu sterilitatea, comparativ cu 15% dintre femeile care au rămas însărcinate.

Deoarece vaginoza bacteriană nu poate fi „obținută” și este cauzată de un dezechilibru a florei vaginale, bărbații nu se îmbolnăvesc. Din același motiv, vaginoza bacteriană poate apărea la femeile care nu au avut niciodată relații sexuale.

Cele mai frecvente cauze ale vaginozei bacteriene

Gardnerella vaginalis

Una dintre cele mai frecvente cauze ale vaginozei bacteriene este bacteria Gardnerella vaginalis. Această bacterie este prezentă în mod normal pe mucoasa vaginală a femeilor sănătoase, dar creșterea ei excesivă duce la BV.

Escherichia coli

Escherichia coli poate difuza cu ușurință din tractul intestinal în tractul urogenital și poate provoca BV.

Prevotella

Prevotella je gram negativna bakterija koja normalno nastanjuje usnu duplju, vaginalni i gastrointestinalni trakt. Prekomerno razmnožavanje ove bakterije dovodi do bakterijske vaginoze, kao i do rasta drugih patogenih organizama.

Bacteroides

Bacteroides su anaerobne, gram-negativne bakterije koje su povezane sa prevremenim porođajima.

Fusobacterium

Fusobacterium nastanjuje usnu duplju i smatra se uzročnikom paradentoze. Ipak, može se pronaći i u amnionskoj tečnosti i placenti majki koje su imale prevremeni porođaj.

Eubacterium

Eubacterium normalni stanovnik vaginalnog i gastrointestinalnog trakta. Veći broj ovih bakterija povezuje sa bakterijskom vaginozom.

Bakterijska vaginoza - Uzroci

Diagnosticul vaginozei bacteriene

Pentru a obține un diagnostic precis, este important în primul rând efectuarea unui examen ginecologic, discutația cu pacienta și prleuarea anamnezei. Se prelevează apoi o probă de tampon vaginal și cervical. Dacă, după analiză, secreția este clasificată în grupa IIIa sau IIIb, se constată o vaginoză bacteriană.

Bakterijska vaginoza - Dijagnoza
Celulele Clue – examen microscopic

Criteriile lui Amsel importante pentru diagnostic:

  • Secreție omogenă, fără semne de inflamație acută
  • pH peste 4,5
  • Test de amine pozitiv
  • Găsirea celulelor Clue pozitive

Simptomele vaginozei bacteriene

Vaginoza bacteriană poate prezenta sau nu simptome. Dacă sunt prezente, simptomele VB includ:

Secreția vaginala

Secreții vaginale cenușii, transparente și apoase.

Miros neplăcut

Miros neplăcut (de pește), care este cel mai intens după actul sexual sau în timpul ciclului.

Iritație vaginală

Iritația vaginală este uneori prezentă.

Vaginoza bacteriană asimptomatică este deosebit de periculoasă, deoarece fără simptome, nu există tratament. Dacă sunt prezente o perioada îndelungată, aceste infecții pot determina obstrucția trompelor uterine, adică sterilitatea sau nașterea prematura a bebelușului. De asemenea, vaginoza bacteriană crește riscul de a face toate bolile cu transmitere sexuală (herpes, chlamydia, gonoree, HIV sau HPV).

Cum să vindeci vaginoza bacteriană?

Corpul uman are capacitatea de a se strădui mereu să revină la echilibru – homeostazie. Este astfel capabil să ducă spontan la restabilirea echilibrului florei vaginale. Cu alte cuvinte, 30% dintre femeile cu vaginoză bacteriană se recuperează spontan fără tratament.

În alte cazuri, medicamentele de alegere sunt întotdeauna antibioticele – clindamicină sau metronidazol. Ambele medicamente pot fi aplicate local (sub formă de ovule) sau oral. În 90% din cazuri, după o săptămână de tratament cu antibiotice, simptomele dispar.

Din păcate, după un tratament cu antibiotice, care este foarte eficient, vaginoza bacteriană reapare în până la 80% din cazuri. Această reapariție a bolii apare deoarece există încă o lipsă de lactobacili buni al căror rol este de a preveni creșterea excesivă a altor bacterii. Adăugarea de lactobacili sub formă de capsule orale este un ajutor excepțional în restabilirea echilibrului vaginal și prevenirea vaginozei bacteriene recurente.

Dr. Jasna Simičić

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *