Vaginalna infekcija | Biota intima vaginalni probiotik

Cum este cauzată și tratată o infecție vaginală?

Ce este o infecție vaginală?

Milioane de femei din întreaga lume vizitează zilnic medicii ginecologi, iar motivul principal a acestor vizite sunt infecțiile vaginale. Infecția vaginală este orice infecție a vaginului și a structurilor înconjurătoare cauzată de diferite microorganisme, bacterii, ciuperci sau virusuri. Datele epidemiologice arată că aproape fiecare femeie a avut o infecție vaginală la un moment dat în viața ei. Infecțiile vaginale sunt adesea foarte neplăcute și, dacă sunt lăsate netratate, pot cauza probleme mai grave ale tractului reproducător. O altă problemă este faptul că infecțiile vaginale vindecate la 30% dintre femei revin după câteva luni, ceea ce duce la o problemă cronică.

Cum apare o infecție vaginală?

Cauzele infecțiilor vaginale sunt diferite, dar baza pentru apariția lor este întotdeauna aceeași – o scădere a numărului de lactobacili.

Ce sunt lactobacilii și care este rolul lor în sănătatea intimă?

Lactobacilii sunt bacterii bune, probiotice, care locuiesc în întregul organism și sunt prezenți predominant în tractul urogenital al femeilor. Și anume, 95% din flora vaginală este formată din lactobacili. Rolul lor este de a proteja tractul reproducător al femeilor de infecții. Ei fac acest lucru în moduri diferite:

  1. Produc acid lactic care duce la un pH vaginal acid. Acest pH nu este benefic pentru bacterii și ciuperci patogene
  2. Produc peroxid de hidrogen și alte substanțe antimicrobiene, care distrug direct cauzele infecțiilor vaginale
  3. Creează un biofilm protector pe suprafața mucoasei vaginale, prevenind astfel creșterea, reproducerea și alimentația microorganismelor patogene
  4. Intervin în modularea răspunsul imun, întărind sistemul imunitar în sensul recunoașterii mai ușoare a cauzelor infecției și îndepărtării rapide ale acestora din organism.

Când, dintr-un motiv oarecare, numărul de lactobacili scade, se creează o afecțiune numită disbioză vaginală – un teren fertil pentru dezvoltarea tuturor tipurilor de infecții vaginale.

Cauzele scăderii numărului de lactobacili sunt numeroase, iar modul modern de viață nu ne ajută deloc. Stresul, alimentația necorespunzătoare și dezechilibrată, lipsa activității fizice, oboseala cronică reduc numărul de lactobacili. În plus, aportul de antibiotice și hormoni cu spectru larg, fie prin medicamente, fie prin alimente, este un factor suplimentar care duce la scăderea numărului de lactobacili. Obiceiurile igienice care includ spălarea frecventă a regiunii intime, utilizarea săpunurilor agresive și purtarea rufelor inadecvate ajută, de asemenea, la reducerea numărului de lactobacili.

Atunci când nu există destui lactobacili de protecție, bacteriile și ciupercile patogene se pot dezvolta și înmulți nestingherite, ceea ce provoacă o infecție vaginală .

Care sunt cele mai frecvente infecții vaginale?

Cele mai frecvente infecții vaginale sunt vaginoza bacteriană și candidoza vaginală și reprezintă 90% din toate infecțiile vaginale. Restul de 10% dintre infecții se asociază cu  boli cu transmitere sexuală .

Vaginoza bacteriană

Infecție vaginală cauzată de microorganisme bacteriene oportuniste prezente în mod normal în zona urogenitală. Când totul este bine și când femeile sunt sănătoase, lactobacilii formează majoritatea bacteriilor prezente în vagin. Cu toate acestea, atunci când numărul lor scade, atunci bacteriile anaerobe patogene cresc necontrolat și provoacă infecție vaginală simptomatică.

Candidoza vaginală

Agentul cauzal al acestei infecții vaginale este ciuperca Candida albicans. Trăiește în mod normal în intestine, dar scăderea imunității și perturbarea florei intestinale și vaginale stimulează creșterea candidei. Apare adesea după utilizarea antibioticelor.

Boli cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuală sunt acele infecții care se transmit pe cale sexuală – contact direct cu o persoană infectată. Cele mai frecvente cauze ale acestor infecții sunt bacteriile: Ureaplasna urealyticum, Chlamidia trachomatis, Mycoplasma hominis, Neisseria gonorrhoeae, precum și virusurile: virusul papiloma uman (HPV), virusul herpex simplex, HIV. Cea mai bună protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală este cu siguranță folosirea prezervativelor.

Simptomele infecțiilor vaginale

Simptomele infecțiilor vaginale sunt diferite și depind de cauza principală.

Simptomele vaginozei bacteriene includ secreții mucoase și clare crescute, cu miros neplăcut, roșeață și durere. În cazul candidei apare o scurgere albicioasă și groasă, urmată de mâncărime intensă, iritație și roșeață a vulvei. Chlamydia se caracterizează prin durere în abdomenul inferior, iar uneori pot apărea sângerări între cicluri. Este bine atâta timp cât simptomele există, deoarece acestea pot indica femeilor că ceva nu este în regulă și să reacționeze la timp. Problema apare dacă există o infecție vaginală care mocnește și se dezvoltă și nu dă niciun simptom. Astfel de infecții asimptomatice, netratate, sunt astăzi principalul motiv de obstrucție a trompelor uterine și sterilitate.

Cum este diagnosticată o infecție vaginală?

Examenul ginecologic este cel mai bun mod de a diagnostica infecția. Se examinează peretele vaginal, aspectul secrețiilor, se recoltează probe din secreții, și se confirmă microscopic cauza infecției.

Tratamentul infecțiilor vaginale

Tratamentul depinde de tipul cauzei și de obicei include terapie cu antibiotice sau antifungice, locală sau sistemică. Se pot folosi medicamente sub formă de creme, geluri, ovule vaginale, tablete sau capsule. Terapia simptomatică cu preparate pe bază de ulei de sunătoare este uneori folosită ca mijloc eficient de reducere a durerii și de regenerare a mucoasei vaginale în sine.

Dacă o infecție vaginală apare în timpul sarcinii , aceasta necesită obligatoriu tratament și monitorizare, deoarece infecțiile vaginale sunt cea mai frecventă cauză a avorturilor și a nașterii premature.

În timpul menopauzei, de asemenea, pot  apărea  infecții vaginale, deoarece există o scădere a estrogenului, atrofie și uscăciune a mucoasei vaginale. Acest tip de mucoasă este în special sensibilă la bacterii și ciuperci. În acest caz, medicul poate prescrie un preparat local de estrogen.

Ce au în comun toate infecțiile vaginale?

LIPSA DE LECTOBACILI!

Indiferent de cauză, toate infecțiile vaginale se caracterizează microbiologic cu perturbarea florei vaginale și scăderea numărului de lactobacili. Când tratăm o infecție cu antibiotice și preparate antifungice convenționale și foarte eficiente, aceasta dispare rapid și problema se pare a fi rezolvată. Cu toate acestea, încă nu există destui lactobacili pe suprafața mucoasei vaginale, astfel încât infecțiile revin curând.

Pentru a preveni apariția infecțiilor vaginale recurente și pentru a îmbunătăți eficacitatea preparatelor antimicrobiene, este necesar ca fiecare terapie să includă  un probiotic vaginal bogat în lactobacili.

Infecția vaginală dispare cu ajutorul capsulelor Biota intima

Biota intima este un preparat imuno-probiotic revoluționar și inovator destinat sănătății regiunii intime a femeilor. Conține până la 6 miliarde de culturi probiotice din genul Lactobacillus și 2 imunomodulatori puternici – vitamina D și lactoferină. Biota intima vine sub formă de capsule orale care se administrează o dată pe zi. Acest mod de utilizare este foarte confortabil pentru femei și totuși la fel de eficient ca și utilizarea vaginală.

Capsulele Biota intima sunt folosite pentru a ajuta tratarea tuturor tipurilor de infecții vaginale, indiferent dacă sunt bacteriene sau fungice. Acestea servesc pentru a compensa lipsa de lactobacili și, astfel, împiedică creșterea microorganismelor patogene. Reduc frecvența și recurența infecțiilor vaginale. Pot fi folosite de către fete încă de la primele menstruații, dar și de către femei aflate la menopauză și mature. Nu există efecte secundare sau contraindicații de utilizare. Ele sunt recomandate cu fiecare antibiotic și atunci nu este necesară utilizarea unui alt probiotic.

Pe lângă faptul că acționează asupra tractului vaginal, capsulele Biota intima protejează și împotriva infecțiilor intestinale și ale tractului urinar, așa că Biota este numită pe bună dreptate un preparat 3 în 1. Se recomanda administrarea lui in mod continuu timp de 4-6 săptămâni, deoarece aceasta este perioada optimă pentru popularea mucoasei cu lactobacili și pentru manifestarea efectelor protectoare.

Biota intima în sarcină?

Capsulele Biota intima sunt sigure pentru utilizare în timpul sarcinii, din prima până în ultima zi, precum și în timpul alăptării. S-a demonstrat chiar că are un efect benefic asupra bebelușului, dacă mama consumă Biota în ultimul trimestru de sarcină. Și anume, acești bebeluși au mai puține colici.

Vitamina D este un imunomodulator, responsabil în primul rând pentru dezvoltarea oaselor și afectează metabolismul calciului și fosforului. Cu toate acestea, vitamina D îmbunătățește creșterea și dezvoltarea lactobacililor prin creșterea producției de glicogen – un zahăr pe care lactobacilii îl folosesc ca hrană.

Mai multă mâncare – mai mulți lactobacili!

Lactoferina este un puternic agent antibacterian, antiviral și antifungic, iar în combinație cu lactobacilii este prima apărare împotriva infecțiilor vaginale. Este secretat de celulele noastre imunitare care vin la locul infecției vaginale, iar acum este disponibil sub formă de capsule Biota intima.

Sfaturi pentru prevenirea infecțiilor vaginale persistente?

Examenele ginecologice regulate, anuale, sunt în primul rând importante.

Apoi, schimbarea stilului de viață și renunțarea la obiceiuri dăunătoare. Toate tehnicile de reducere a stresului sunt binevenite, precum și schimbările în obiceiurile nesănătoase de alimentație și igienă. Consumul a cât mai multe legume și fructe, dacă este posibil din agricultura ecologica sau din grădină, pentru a evita aportul de pesticide dăunătoare, antibiotice sau hormoni, dacă este vorbă despre carne. Menținerea igienei în mod regulat, dar nu excesiv, folosind apă curată sau săpunuri foarte blânde pentru spălarea părților intime, special concepute pentru acea aplicare. Folosirea lenjeriei de corp din bumbac și păstrarea părțile intime uscate, mai ales după înotul în mare sau în piscine. Este recomandabilă purtarea unui costum de baie uscat imediat după îmbăiere. Exerciții fizice regulate întăresc sistemul imunitar, care este capabil să lupte împotriva tuturor infecțiilor, chiar și a celor vaginale.

Utilizarea regulată a preparatelor probiotice pentru uz vaginal, cum ar fi BIota intima este foarte de dorit ca măsură preventivă. De câteva ori pe an, 1-2 cutii de Biota vă vor proteja pentru o perioadă mai lungă de timp de apariția infecțiilor vaginale și vă vor întări imunitatea suficient pentru a vă proteja de diferite boli.

Dipl Ph Jasna Simičić

Tags: No tags

Comments are closed.