Upala jajnika - Premium Pharma

Cum apare inflamația ovariană și cum este tratată?

Inflamația ovariană este un proces inflamator care afectează părțile superioare ale tractului reproducător feminin – ovarele și trompele uterine. Apare adesea ca o complicație a infecțiilor vaginale care se propagă în sus.

Care este rolul ovarelor?

Ovarele sunt organe reproducătoare feminine, pereche, de forma unor nuci, situate la extremitatea trompelor uterine. Acestea conțin un rezervor de ovule. În timpul fiecărui ciclu ovulativ, ovarele eliberează mai multe ovule, și dacă acestea intră în contact cu spermatozoizii  are loc fertilizarea. Dacă fertilizarea nu se produce, apare sângerare sau menstruație. Pe lângă faptul că servesc drept rezervor de ovule, ovarele au și alte roluri importante în corpul unei femei. Ele produc, de asemenea, hormoni – în principal estrogen și progesteron, care, pe lângă faptul că influențează sistemul reproducător, influențează și sănătatea organelor cardiovasculare, nervoase și locomotorii. Rolul ovarelor în reproducere este important și orice interferează cu funcția lor poate avea un impact negativ asupra sănătății femeii sub formă de infertilitate sau apariția sarcinilor extrauterine.

Kako nastaje upala jajnika?

Upala jajnika je karakteristična za devojke i mlađe žene do 30 godina, mada se može javiti i u starijoj dobi. Najčešće se infekcija prenosi preko vagine i jajovoda, pa zatim zahvata i jajnike. Može biti akutna upala jajnika i hornična upala jajnika, a ponekad se javlja i udružena infekcija mokraćne bešike. Mame i bake kažu da se upala jajnika može dobiti od sedenja na hladnoj podlozi. Iako ovo nije u potpunosti tačno, jer upalu jajnika izazivaju bakterije, hladnoća slabi imuni sistem i predstavlja jedan od faktora rizika za ispoljavanje neprijatnih simptoma upale jajnika. Upala jajnika se može javiti i kao jednostrana ili obostrana, u zavisnosti od toga da je zahvaćen jedan ili oba jajnika.

Cum apare inflamația ovariană?

Inflamația ovariană este caracteristică fetelor și femeilor mai tinere până la vârsta de 30 de ani, deși poate apărea și la bătrânețe. Infecția se transmite cel mai adesea prin vagin și trompele uterine, iar apoi afectează ovarele. Poate exista inflamație ovariană acută și inflamație ovariană cronică și, uneori, evoluează împreună cu infecția vezicii urinare. Mamele și bunicile spun că inflamația ovariană poate apărea datorită așezării pe o suprafață rece. Deși acest lucru nu este în întregime adevărat, deoarece inflamația ovariană este cauzată de bacterii, frigul slăbește sistemul imunitar și este unul dintre factorii de risc pentru simptomele neplăcute ale inflamației ovariene. Inflamația ovariană poate fii unilaterală sau bilaterală, în funcție de afectarea unuia sau ambelor ovare.

Trichomonas vaginalis

Trichomonas vaginalis este o bacterie cu transmitere sexuală care provoacă o infecție vaginală cunoscută sub numele de trichomoniază. Pe lângă actul sexual, Trichomonas se poate transmite prin starea în piscine murdare sau prin folosirea toaletelor insalubre. Secreția este albicioasă sau gălbuie, spumoasă, cu miros neplăcut. Depistarea lui trichomonas în secrețiile vaginale este clasificată în grupa V și necesită tratament cu antibiotice, iar medicamentul de elecție este metronidazolul.

Chlamydia trachomatis

Chlamydia trachomatis – Chlamydia este o bacterie intracelulară care se transmite pe cale sexuală (vaginală, anală și orală). De foarte multe ori nu dă simptome vizibile, așa că se mai numește și „inflamație tăcută”. Dacă este lăsată netratată, poate duce la leziuni permanente ale tractului reproducător.

Neisseria Gonorrhoeae

Neisseria Gonorrhoeae sau gonococul este o bacterie care provoacă o boală numită gonoree. Se transmite exclusiv prin actul sexual, iar simptomele sunt uneori absente. Se tratează cu antibiotic, conform antibiogramei.

Aceste simptome pot însemna că aveți inflamație ovariană:

  • Durere în abdomenul inferior, pelvis sau spate
  • Menstruație abundentă și dureroasă
  • Sângerări între cicluri sau după actul sexual
  • Secreții vaginale crescute
  • Senzație neplăcută sau durere în timpul actului sexual
  • Dificultate sau durere la urinare

Cu toate acestea, se poate întâmpla să aveți inflamație ovariană fără niciun simptom. Inflamația ovariană poate progresa timp de săptămâni și luni. Acest tip de inflamație ovariană, asimptomatică, este deosebit de periculoasă, deoarece poate duce la consecințe grave pentru sănătatea reproductivă a femeilor. Se poate întâmpla ca trompele uterine să încerce să prevină răspândirea infecției prin crearea unui țesut supraîncărcat. Aceste trompele uterine blocate sunt cauza principală a infertilității la femei și sunt cauzate de infecții netratate. Din acest motiv, sunt necesare controale ginecologice regulate pentru a depista din timp problema, a determina existența infecției, inflamației sau obstrucției trompelor uterine și a începe tratamentul.

Cum este diagnosticată inflamația ovariană?

Diagnosticul inflamației ovariene este pus de un medic ginecolog. Inflamația ovariană este diagnosticată pe baza anamnezei detaliate, a examenului ginecologic, a ecografiei, a examenului citologic din secreții vaginale și cervicale și a analizelor de laborator. Testele de laborator caută prezența infecției (leucocite crescute, sedimentare crescută și CRP). Examenul citologic este folosit pentru prelevarea și identificarea bacteriilor care provoacă infecții. Examenul cu ultrasunete examinează ovarele în detaliu, căutând semne de mărire și inflamație. Dacă durerea apare în timpul unei ecografii manuale sau vaginale, medicul o poate asocia cu inflamație ovariana.

Cum se tratează inflamația ovariană?

Tratamentul inflamației ovariene este cauzal și simptomatic, tratându-se atât cauza, cât și simptomele.

Cel mai frecvent simptom este durerea, astfel încât se folosesc analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene (diclofenac, ibuprofen). Cauza sunt bacteriile, deci se tratează cu antibiotic, care va fi stabilit în funcție de rezultatul antibiogramei, adică de sensibilitatea bacteriei la un anumit medicament. Ambii parteneri trebuie tratați pentru a preveni recidiva. De asemenea, este necesară efectuarea terapiei cu antibiotice până la final chiar și după retragerea simptomelor, deoarece se poate întâmpla ca bacteriile să se ascundă doar și să nu fie îndepărtate complet. În acest caz, este doar o chestiune de timp până când infecția sau inflamația să reapară. Pe lângă tratamentul cu antibiotice, cu siguranță este nevoie de sprijin pentru unele dintre preparatele probiotice, de preferință cele destinate păstrării și refacerii atât a florei intestinale, cât și a celei vaginale.

În stadiile incipiente ale infecției, este posibil și tratament cu ceaiuri din plante, iar în acest scop se folosește ceai din strugurii ursului, crețișoara sau gălbenele. În cazul inflamației severe sau a complicațiilor, este posibilă și intervenția chirurgicală, laparoscopică.

Cum se poate preveni inflamația ovariană (prevenirea inflamației)?

Întotdeauna este mai bine să previi decât să vindeci!!

Există factori care pot crește riscul de inflamație ovariană. Aceștia sunt în primul rând actul sexual neprotejat și schimbări frecvente ale partenerilor, apoi infecții vaginale netratate care duc la slăbirea florei vaginale, mai multe avorturi, sistemul imunitar slăbit, purtarea hainelor strâmte, scăldat în apă murdară, folosirea steriletelor, inflamarea frecventă a vezicii urinare.

Prevenirea se rezumă la:

  • Utilizarea prezervativelor în timpul actului sexual
  • Evitarea comportamentului promiscuu
  • Menținerea unei flore vaginale sănătoase
  • Întărirea sistemului imunitar
  • Folosirea de lenjerie de corp din bumbac, haine largi precum și evitarea detergenților agresivi pentru regiunea intima

Inflamația ovariană poate fi tratată cu probiotice?

3D rendering Bacteria closeup.

ABSOLUT! Flora vaginala sănătoasă – o floră bogată în bacterii bune Lactobacili este prima linie de apărare împotriva infecțiilor vaginale, iar apoi a inflamației ovariene.

Cum ajută lactobacilii în cauzul inflamației ovariane?

Aceștia au câteva proprietăți fantastice care ne protejează de bacteriile patogene:

  1. Se leagă de epiteliul vaginal și formează un biofilm care împiedică intrarea și trecerea bacteriilor patogene în straturile superioare ale tractului reproducătorLaktobacili produkuju antimikrobne/antibiotske supstance kojima direktno uništavaju bakterije
  2. Lactobacilii produc substante antimicrobiene/antibiotice care distrug direct bacteriile Produc acid lactic și mențin pH-ul vaginului în intervalul optim acid. Când acest echilibru este perturbat și valoarea pH-ului se modifică, se creează condițiile ideale pentru creșterea și reproducerea agenților patogeni.

Cel mai mare număr de lactobacili (până la 6 miliarde într-o capsulă) se găsește în preparatul Biota intima. Pe lângă lactobacilii eficienți, Biota intima conține și 2 componente imunitare puternice – lactoferina și vitamina D, care au impact asupra compoziției florei vaginale, dar și asupra creșterii mecanismelor de apărare, locală și sistemică. Un sistem imunitar puternic este capabil să lupte împotriva infecțiilor bacteriene, iar în cazul inflamației ovariene, este de mare ajutor.

În concluzie: Inflamația ovariană poate fi dureroasă și neplăcută, dar poate apărea și fără simptome.

Orice inflamație a ovarelor necesită o atenție deosebită atât a pacientului, cât și a medicului ginecolog, pentru a fi depistată și tratată la timp.

Inflamația netratată a organelor pelvine este cea mai frecventă cauză a infertilității la femei. Pentru o bună sănătate a reproducerii sunt importante vizitele medicale regulate, anuale sau semestriale, examinările preventive, educația sexuală, utilizarea protecției în timpul actului sexual, precum și utilizarea regulată a preparatelor imunoprobiotice pentru a asigura o floră vaginală sănătoasă și puternică, capabilă să combată diverse cauze bacteriene ale infecțiilor vaginale și inflamației ovariene. Probioticele vaginale sunt un ajutor valoros în toate infecțiile tractului reproducător, inclusiv a inflamației ovariene.

                                                                                                                                               Dipl Ph Jasna Simičić

Tags: No tags

Comments are closed.