Svrab vagine muči mnoge žene, a Biota intima vaginalni probiotik im pomaže da prevaziđu problem

Cum apare mâncărimea vaginală și cum este tratată?

Una dintre cele mai neplăcute senzații care apar la femei este mâncărimea în zona intimă. Mâncărimea vaginală interferează cu funcționarea zilnică și afectează starea psihologică și emoțională a femeii. Pe timpul nopții, când femeia se liniștește, mâncărimea devine și mai accentuată.

De ce apare mâncărimea vaginală?

Există mai multe cauze care provoacă mâncărimi la nivelul vaginului, iar cele mai frecvente cauze sunt infecțiile fungice, purtarea hainelor necorespunzătoare, igiena necorespunzătoare și deasă sau menopauza.

Infecții fungice

Infecțiile fungice vaginale cauzate de Candida albicans provoacă de obicei mâncărime vaginală ca prim simptom. Această mâncărime poate fi foarte intensă și neplăcută. Secreția vaginală este brânzoasă, albă, voluminoasă și irită mucoasa vaginală. Infecțiile fungice, de regulă, apar atunci când există un dezechilibru al florei vaginale. Acest lucru se întâmplă din cauza diferitelor stări. Sarcina, modificările hormonale, utilizarea contraceptivelor orale sau a antibioticelor perturbă flora vaginală, ceea ce creează condiții favorabile pentru creșterea și dezvoltarea candidei.

Hainele

Unele materiale sintetice, precum și hainele prea strâmte, pot duce la iritații locale, care provoacă mâncărimi la nivelul vaginului. De asemenea, detergenții de rufe agresivi, pulberile și balsamurile de rufe la persoanele sensibile pot duce la mâncărimi vaginale. Un lucru similar se poate întâmpla atunci când utilizați tampoane zilnice sau obișnuite.

Spălare

Iritația locală și mâncărimea vaginului pot apărea, de asemenea, dacă se folosesc spălări vaginale inadecvate. Săpunurile cu pH ridicat modifică flora vaginală și pot duce la uscarea mucoasei vaginale.

Menopauza

În timpul menopauzei, există o scădere a nivelului de estrogen și uscăciune a mucoasei vaginale. Așa cum pielea ne mănâncă când este uscată, la fel și mâncărimea vaginală poate apărea din cauza uscăciunii vaginului.

Cât durează mâncărimea vaginală?

Durata mâncărimii vaginale depinde în primul rând de cauza acesteia. Mâncărimea poate apărea din cauza infecției sau iritației.

Infecție fungică

Dacă este o infecție fungică, mâncărimea este prezentă până la vindecarea infecției, adică până la reducerea numărului de colonii de candida.

Iritarea

Mâncărimea cauzată de iritație – dermatită de contact, se poate rezolva spontan după câteva zile.

Svrab vagine kao jedan od čestih poroblema kod žena

Simptomele infecțiilor vaginale

Pe lângă mâncărimile vaginale, infecțiile vaginale se manifestă și prin alte simptome, precum creșterea secreției vaginale, roșeață sau furnicături.

Secreție crescută

Infecțiile vaginale se manifestă printr-o modificare a culorii și consistenței secrețiilor vaginale, iar acesta este cel mai frecvent motiv pentru care femeile vizitează medicul ginecolog. Secrețiile vaginale sunt un eveniment normal la fiecare femeie. Cu toate acestea, atunci când apare o infecție vaginală, aceasta se schimbă. Poate fi cenușie sau albă, abundentă și este adesea însoțită de un miros neplăcut.

Roşeaţă

Roșeața vaginală este cauzată de o infecție sau iritație vaginală și este văzută cu ochiul liber ca o modificare a culorii vulvei și a mucoasei vaginale. Poate fi însoțită de durere și mâncărime.

Furnicături

Furnicăturile sunt un simptom comun al infecțiilor tractului urinar, precum și al iritațiilor vaginale. Sentimentul este inconfortabil și frustrant pentru majoritatea femeilor. Cele mai frecvente cauze sunt infecțiile urogenitale bacteriene.

Când să vizitezi un medic?

Dacă mâncărimea nu se oprește și nu dispare spontan după câteva zile, este timpul să vizitezi un medic ginecolog care va stabili cauza apariției prin control și examen microbiologic.

Cum se tratează mâncărimea vaginală?

Tratamentul mâncărimii vaginale depinde în primul rând de cauza acesteia. Dacă este o infecție fungică, tratamentul se efectuează folosind creme antifungice sau ovule vaginale. Mâncărimea dispare foarte repede după administrarea acestor medicamente (pentru o zi sau două). Problema poate apărea deoarece infecțiile fungice tind să revină în mod persistent, așa că este necesar să se includă un probiotic vaginal oral, pentru a normaliza compoziția florei vaginale.

În caz de mâncărime cauzată de iritația locală, este necesară îndepărtarea agentului cauzal (detergent, balsam, săpun). Cremele emoliente și, în cazurile severe, creme cu corticosteroizi sunt folosite ca ajutor în tratament.

Dacă mâncărimea vaginală apare ca urmare a uscăciunii vaginale și a menopauzei, se pot folosi creme topice pe bază de estrogeni pentru a reduce uscăciunea vaginală.

Cu toate acestea, afecțiuni menționate care duc la mâncărimea vaginului duc la un dezechilibru al florei vaginale. Când nu există suficiente bacterii bune pe mucoasa vaginală – lactobacili, valoarea pH-ului este perturbată și se dezvoltă infecții. Preparatul imunoprobiotic oral Biota intima conține până la 6 tulpini diferite de lactobacili, precum și doi imunomodulatori puternici – vitamina D și lactoferină. Această formulă complexă previne apariția infecțiilor vaginale și a tuturor simptomelor neplăcute – inclusiv mâncărimea vaginală.

Cum să previi mâncărimea vaginală?

  1. Purtând lenjerie de bumbac și schimbând-o în mod regulat, zilnic.
  2. Păstrați zona vaginală curată și uscată
  3. Spălarea regiunii intime cu apă caldă sau dacă se folosește săpun, acesta trebuie să aibă anumite caracteristici și să fie destinat acestei regiuni (pH 4-5, extracte calmante din plante de aloe, gălbenele, mușețel, pantenol, fără sulfați și parabeni)
  4. Nu aplicați creme parfumate pe zona intimă
  5. După toaletă, ștergeți din față spre spate
  6. Verificați-vă în mod regulat nivelul zahărului din sânge
  7. Consultați regulat un ginecolog
  8. Folosiți protecție în timpul actului sexual
  9. Dacă există uscăciune a mucoasei vaginale, utilizați lubrifianți vaginali în timpul actului sexual
  10. Utilizați un probiotic vaginal

Mâncărimea vaginală este un simptom care nu poate și nu trebuie ignorat. Până când mâncărimea dispare, abțineți-vă de la scărpinare, deoarece poate provoca probleme suplimentare sub formă de micro-răni și zgârieturi. Acest lucru nu face decât să prelungească timpul de vindecare.

Baza mâncărimii vaginale este o tulburare a florei vaginale. Obiceiurile bune de igienă, schimbarea frecventă a tampoanelor în timpul menstruației, purtarea lenjeriei de bumbac, evitarea iritanților și utilizarea probioticelor sunt o bază bună pentru prevenirea infecțiilor vaginale și a mâncărimii vaginale.

Dr. Jasna Simičić

Tags: No tags

Comments are closed.